lauantai 12. syyskuuta 2009

Tietokirjat.fi seminaarissa kuultua

Kirja ei kuole vielä pitkään aikaan. Kirjallisuus voi hyvin. Jo 40 vuotta sitten pelättiin kirjan kuolemaa, koska viestintävälineitä oli silloin jo monia. Uusia kirjoittajia tulee kokoajan lisää, samoin uutta tutkimusta.

Kirjallisuus on kuitenkin pikkuhiljaa siirtymässä verkkoon ja niitä voi ladata sieltä maksuttakin omalle kotitietokoneelle tai lukulaitteeseen. Lukulaitetekniikka on kuitenkin vielä kehittymätöntä, eikä niitä koeta mielekkäänä käyttää. Laitteen hintahaarukka liikkuu 10-500 dollarin välillä. Jos ajatellaan lukulaitteen positiivista puolta, se ei ainakaan hurise, niinkuin tietokone. Kirjan lataaminen suoraan lukulaitteeseen on helpompaa ja nopeampaa, kuin tietokoneeseen, koska tietokone tarvitseen ensin lukuohjelman, jotta kirjaa voi lukea. Lukulaite ei paina laukussa yhtä paljon, kuin painava kirja tai läppäri. Kirjan voi ostaa mistä tahansa, paikasta riippumatta ja ladata minuutissa. Kaikki kirjat lukulaitteessa saa myös isotekstiseksi, koska tekstiä voi suurentaa. On mahdollista myös saada lisätietoa esim. jotakin sanasta klikkaamalla sitä tai samalla tavalla aihealueesta klikkaamalla aihealuetta.

Ekirjan positiivisena puolena on sen edullisuus, koska kirjan varastointi, logistiikka ym. kulut jäävät pois. Toisaalta digitaalinen maailmakaan ei ole ilmainen. Kustannukset siirtyvät toisaalta serveri, digitointiin ja verkkojakeluun.

Ekirjan julkaiseminen on pienille kustantajille parempi tapa menestyä, koska kirjan jakelu ei rajoitu muutamaan fyysiseen kappaleeseen, pienemmät aihealueet löytyvät helpommin ja postin kautta tilaaminen poistuu.

Ekirjan lukulaitteita on kokeiltu myös kirjastoissa. Luettavuus ja laitteen kestävyys ovat kriteereinä sille, että laite tulee menestymään. Myös laitteen koko, värinäyttö, selailtavuuden nopeus ovat tärkeitä tekijöitä. Valitettavasti laitteet eivät vielä tue isokokoisia kuvia, koska laitteissa on muistinäytöt. Tulevaisuudessa laitteet tulevat yleistymään käytössä, mutta kännykkä on kilpaileva laite ja todennäköisesti suositumpi.

Ei kommentteja: